Τρυγίας Φουντή
Oίνος λευκός ξηρός – ΠΓΕ Ημαθίας
Το λευκό αυτό κρασί παράγεται από μαύρα σταφύλια της ποικιλίας Ξινόμαυρο, που προέρχονται από επιλεγμένους αμπελώνες της ζώνης της Νάουσας και οινοποιούνται στο οινοποιείο μας. Ο εκραγισμός ακολουθείται από προζυμωτική εκχύλιση για ενίσχυση του ποικιλιακού αρώματος. Στην συνέχεια ο πρόρογος χωρίζεται από τους φλοιούς και μετά από ελαφρύ απολάσπωση οδηγείται για ζύμωση σε καινούργια Γαλλικά δρύινα βαρέλια. Η παλαίωση σε βαρέλι μαζί με τις οινολάσπες (elevage sur lies) διαρκεί 6 μήνες με συνεχή battonage. Η εμφιάλωση ακολουθείται από ωρίμανση στη φιάλη για τουλάχιστον 3 μήνες. Κρασί που δείχνει τις δυνατότητες του ξινόμαυρου ως πρώτη ύλη για λευκούς οίνους. Χρώμα χρυσαφί. Πολύπλοκο μπουκέτο, όπου συνδυάζονται τα αρώματα του ξινόμαυρου (φρούτα, λευκά άνθη) με τα αρώματα που προσδίδει το βαρέλι στο κρασί (μέλι, ξηροί καρποί, καφές, σοκολάτα, καπνός). Στο στόμα είναι γεμάτο με μια πιπεράτη γεύση πλούσιο σώμα και μεγάλης διάρκειας επίγευση. Από τα λίγα ελληνικά λευκά κρασιά που είναι επιδεκτικά παλαίωσης.
Συνοδεύει: Ψάρι στο φούρνο πλακί, καθώς και ψάρια με άσπρη σάλτσα. Δένει τέλεια με πιάτα κυνηγιού. Σερβίρεται στους 10-12ο C. Ειδική πρόταση: Σαρμάδες Νάουσας (Λαχανοντολμάδες σύμφωνα με παραδοσιακή τοπική συνταγή).