Η Φιλοσοφία μας

Το οινοποιείο Φουντή είναι μια σύγχρονη οικογενειακή επιχείρηση η οποία σαν κύριο στόχο της έχει την παραγωγή οίνων ποιότητας, αναδεικνύοντας παράλληλα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα μοναδικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας που καλλιεργούμε στον τόπο μας: το Ξινόμαυρο. Η ιδιαίτερη και προσεκτική φροντίδα των αμπελώνων, σε συνδυασμό με την σύγχρονη τεχνολογία και τεχνογνωσία στη διαδικασία οινοποίησης, αποτελούν τα μέσα για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ιστορία

Η οικογένεια Φουντή κατάγεται από την Στράντζα της Ανατολικής Θράκης. Το 1914 παίρνει το δρόμο της προσφυγιάς και έπειτα από περιπλάνηση 10 ετών εγκαθίσταται τελικά στην περιοχή της Νάουσας, όπου μαζί με άλλες προσφυγικές οικογένειες ιδρύουν τον οικισμό της Νέας Στράντζας. Εδώ ο Γεώργιος Φουντής και ο γιός του Θεόδωρος γνωρίζουν την αμπελοκαλλιέργεια και φυτεύουν τον πρώτο τους αμπελώνα με Ξινόμαυρο, το 1930. Την παράδοση συνεχίζει ο Νικόλαος Θεοδ. Φουντής, ο οποίος επεκτείνει τα αμπέλια της οικογένειας κατά την δεκαετία του 1970. Κατά την δεκαετία του 1980 γνωρίζει διεθνείς προσωπικότητες του κρασιού, από τις ιδέες των οποίων γοητεύεται και έτσι ιδρύει το δικό του οινοποιείο, το 1992. Το 1996 επιστρέφει από την Γαλλία ο ανηψιός του Δημήτριος Ζιάννης, χημικός οινολόγος και αναλαμβάνει την παραγωγή του κτήματος. Σήμερα η σκυτάλη έχει περάσει στα χέρια της τρίτης γενιάς, τη Γεωργία και την Ελένη οι οποίες μαζί με τους συζύγους τους προσπαθούν με ζήλο να διατηρήσουν τα όσα έχουν πάρει από τον Νίκο αλλά παράλληλα να βάλουν και τη δική τους σφραγίδα στην οικογενειακή επιχείρηση.

Ο αμπελώνας

Το πρώτο αμπέλι της οικογένειας φυτεύτηκε από το Γεώργιο Φουντή το 1930. Τη δεκαετία του  1980 γίνονται κάποιες νέες φυτεύσεις και σήμερα ο ιδιόκτητος αμπελώνας του Κτήματος ανέρχεται στα 70 στρέμματα. Χωρίζεται σε 8 διαφορετικά αμπελοτεμάχια τα οποία βρίσκονται στην καρδιά της αμπελουργικής ζώνης της Νάουσας. Τα 59 εξ αυτών στην περιοχή της Στράντζας, ενώ μία έκταση 11 στρεμμάτων στην περιοχή της Γάστρας. Το υψόμετρο των αμπελώνων κυμαίνεται από 180 έως 200 μέτρα και το έδαφος τους είναι αργιλώδες βαρύ ή πηλοαμμώδες ελαφρύ αναλόγως με τον αμπελώνα. Είναι γραμμικοί υποστυλωμένοι με 300 φυτά /στρέμμα. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι το Ξινόμαυρο σε ποσοστό 95% ενώ το υπόλοιπο 5% καταλαμβάνει η ποικιλία Malvasia Aromatica. Η καλλιέργεια των αμπελώνων μας γίνεται με βάση τα πρότυπα της βιολογικής καλλιέργειας ενώ όλες οι εργασίες που πραγματοποιούνται είναι χειρωνακτικές.

Το οινοποιείο

Οι εγκαταστάσεις του οινοποιείου ολοκληρώθηκαν το 1998. Πρόκειται για μια μικρή σύγχρονη οικογενειακή μονάδα, η οποία διαθέτει όλους τους απαραίτητους χώρους και τα κατάλληλα μηχανήματα, για την ομαλή λειτουργίας της, αλλά κυρίως για την παραγωγή ποιοτικών οίνων. Σήμερα η παραγωγική δυναμικότητα του οινοποιείου ανέρχεται στους 200 τόνους σταφυλιού.

Κάνοντας μια σύντομη περιήγηση στους χώρους του οινοποιείου, ξεκινάμε από το μέρος όπου γίνεται η παραλαβή της πρώτης ύλης. Εδώ βρίσκονται το εκραγεστήριο και το πνευματικό πιεστήριο τα οποία χρησιμοποιούνται για την γλευκοποίηση των σταφυλιών. Άμεσα συνδεδεμένο με αυτό το τμήμα του οινοποιείου είναι και ο χώρος οινοποίησης των σταφυλιών.

Μέσα σε ανοξείδωτες δεξαμενές θα μεταφερθεί ο μούστος με τα στέμφυλα (για την ερυθρή και ροζέ οινοποίηση), ή μόνο ο μούστος (για την λευκή οινοποίηση) όπου θα πραγματοποιηθεί η ζύμωσής τους.

Αφού ολοκληρωθεί και η ζύμωση μέσα στις δεξαμενές τα κόκκινα κρασιά, θα οδηγηθούν στην υπόγεια κάβα του οινοποιείου. Εδώ, μέσα σε γαλλικά δρύινα βαρέλια, χωρητικότητας 225lit το κάθε ένα και κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες υγρασίας και θερμοκρασίας, θα ξεκινήσει η διαδικασία παλαίωσής τους. Το στάδιο αυτό θα διαρκέσει για περίπου ένα με δύο χρόνια.

Μετά το πέρας και αυτού του διαστήματος, το κρασί θα μπει μέσα σε δεξαμενές ψύξης οι οποίες βρίσκονται στο χώρο του εμφιαλωτηρίου. Στον ίδιο χώρο στεγάζεται και ένα σύγχρονο εμφιαλωτικό μηχάνημα στο οποίο θα γίνει η τυποποίηση του κρασιού (πλύση, πλήρωση, τοποθέτηση φελλού, τοποθέτηση ετικέτας).
Ο δεύτερος χώρος του υπογείου είναι διαμορφωμένος έτσι, και διαθέτει όλες εκείνες τις απαραίτητες προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν στο κρασί (μέσα στη φιάλη πλέον) να φτάσει στην πλήρη ωρίμανσή του. Σ’ αυτό το στάδιο ένας περιορισμένος αριθμός φιαλών θα παραμείνει για δεκαετή παλαίωση.

Τέλος, σε έναν ζεστό και φιλόξενο χώρο, διαμορφωμένο με μεράκι στο μπροστινό τμήμα του οινοποιείου, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να απολαύσει μια ξεχωριστή εμπειρία γευσιγνωσίας. Περιτριγυρισμένος από αρώματα και εικόνες, μπορεί να δοκιμάσει τα εκλεκτά κρασιά του κτήματος, να συνομιλήσει με τους ανθρώπους πίσω από την παραγωγή και να επιλέξει εκείνα που του ταιριάζουν για να τα πάρει μαζί του.

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για τη διάκριση των επισκεπτών. Για να αποδεχθείτε την τοποθέτηση cookies, επιλέξτε